آموزش پزشکی

هموروئید(بواسیر)

آناتومی

بالشتک های هموروئیدی در ناحیه ی دریچه ی مقعدی(اسفنکتر)با عروقی که دارند از آسیب رسیدن به اسفنکتر جلوگیری می کنند و در حفظ کنترل دفع نقش دارند.این بالشتک ها به طور طبیعی در همه ی افراد وجود دارد.

شروع بیماری

هر گاه و به هر دلیل در دراز مدت،عمل دفع گوارشی با زور زدن انجام شود،کم کم این بالشتک ها پر خون شده و پرولاپس(بیرون زدگی) اتفاق می افتد که باعث حضور این بالشتک های عروقی در خارج از کانال مقعدی می شوند.

نکته:یبوست های مزمن یک عامل شروع کننده ی مهم برای هموروئید است.مصرف غذاهای کم فیبر و پر چرب باعث یبوست می شود که این عاملی برای ایجاد هموروئید می باشد.

درجه بندی بیماری

1-بزرگ شدگی همراه با خونریزی

2-بیرون زدگی همراه با جا افتادن خود به خودی

3-بیرون زدگی که نیاز به جا انداختن با دست دارد

4-بیرون زدگی غیر قابل جا انداختن

تظاهرات بالینی

خونریزی(خون روشن)،بیرون زدگی،درد (در مراحل آخر)

تشخیص

با معاینه ی فیزیکی با انگشت(توشه رکتال)و لمس بالشتک های بیرون زده مشخص می شود.همچنین از بیمار خواسته می شود که زور بزند و پرولاپس ایجاد شده بررسی می گردد.

درمان

بسته به مرحله ی بیماری،روش درمان انتخاب می شود و به طور کل روش های تجویز مکمل های فیبری،شیاف کورتیزون،اسکلروتراپی،نوار بستن((bandingو هموروئیدکتومی به روش جراحی(برداشتن و حذف ضایعه ی موجود)

نکات

*بیماران در معرض خطر سرطان کولون و رکتوم باید از این نظر چک شوند و بهد درمان هموروئید انجام شود.

*امروزه توصیه می شود در بیماران دچار ضعف سیستم لیمنی هیچ اقدامی برای درمان هموروئید انجام نشود.

*هموروئیدی که دچار ترومبوز حاد شود را باید در 72 ساعت اول جراحی کرد.

*پس از جراحی،لگن آب گرم،مکمل های فیبری و نرم کننده های مدفوع تجویز می شود.

*عوارض حاد ناشی از درمان هموروئید:درد،عفونت،خونریزی و احتباس ادراری

*عوارض دیررس:بی اختیاری مدفوع،تنگی مقعد،بیرون زدگی مخاط رکتوم از کانال مقعد

 

منبع:اصول طب داخلی هاریسون-ترجمه 2012

تهیه و تنظیم: بیمارستان رضوی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *