کرونا ویروس چیست؟
خانواده کرونا ویروس ها به عنوان یکی از علل مهم سرماخوردگی چندان در نزد جامعه بهداشت و درمان جهان جدی تلقی نمی شدند تا اینکه در سال ۲۰۰۲ کورونا ویروس سارس (SARS) به عنوان یک گونه جدید کورونا ویروسی از خفاش به گربه چینی منتقل شد و از آن به انسان انتقال یافت و باعث بیماری تنفسی شدید با ۱۰ درصد کشندگی گردید. در تابستان ۲۰۰۳ این ویروس به طور کلی ناپدید شد.
سال ۲۰۱۲ کورونا ویروس جدیدی از طریق شترهای عربستان به انسان منتقل شد که مرس (MERS) نام گرفت. این کورونا ویروس با کشندگی حدود ۳۰ درصد ۷ سال است که همچنان در عربستان و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و پاکستان وجود دارد.
در دسامبر ۲۰۱۹ طغیان بیماری حاد تنفسی با کرونا ویروس دیگری در شهر ووهان چین شروع شد. در حال حاضر ویروس عامل این بیماری را به اختصار nCoV-2019 نامگذاری موقت نموده اند تا اطلاعات بیشتر به دست بیاید. علی رغم سرعت انتشار بالای این بیماری درصد کشندگی کمتری نسبت به گونه های قبلی دارد. ( حدود ۲.۵ درصد)
این بیماری هم یک بیماری قابل انتقاب از حیوان به انسان است ، اما هنوز راه های انتقال ، مخازن حیوانی و علائم دقیق بالینی آن مشخص نشده است و نیاز به مطالعات بیشتر دارد.
علائم بیماری کرونا ویروس :
علائم بیماری شامل تب ، سرفه و تنگی نفس می باشد. گزارش های اولیه ای در مورد علائم غیر تنفسی مانند تهوع ، استفراغ یا اسهال وجود دارد. بسیاری از افراد در طی چند روز بهبود می یابند با این وجود ، برخی افراد به ویژه کودکان ، زنان باردار ، افراد سالخورده یا افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند ، ممکن است به یک عفونت جدی تر مانند برونشیت یا پنومونی مبتلا شوند.
درمان و واکسن :
در حال حاضر واکسن و درمان مناسب برای nCoV-2019 شناخته نشده استاما با درمان های مراقبتی ویژه در بیمارستان ها تعدادی از بیماران بهبودی یافته اند.
تنها راه مقابله با بیماری پیشگیری از ابتلا و رعایت اصول بهداشت فردی و محیطی است.
راه های انتقال ویروس کرونا :
ویروس از طریق تماس حیوان با انسان ممکن است منتقل شود. انتقال انسان به انسان معمولا زمانی اتفاق می افتد که شخصی با مایعات ترشحی شخص آلوده ( مثلا قطرات سرفه ) در تماس باشد. بسته به بیماری زایی ویروس ، سرفه ، عطسه و دست دادن می تواند سبب انتقال شود.
تماس با لوازم و اشیایی که توسط شخص آلوده لمس شده اند نیز می تواند باعث انتقال بیماری شود.
راه های پیشگیری از ابتلا به بیماری :
۱. دست های خود را به طور مکرر با آب و صابون به مدت ۱۵ الی ۲۰ ثانیه یا مواد ضد عفونی کننده به ویژه پس از سرفه و عطسه شست و شو دهید.
۲. از انداختن آب دهان خود به زمین در مکان های عمومی خودداری کنید و حتما از دستمال برای این کار استفاده کنید.
۳. از دستمال یک بار مصرف در هنگام سرفه و عطسه استفاده نمایید و آن را در سطل آشغال درب دار بیاندازید.
۴. از تماس دست با چشم ، بینی و دهان خودداری کنید.
۵. از تماس مستقیم با کسانی که نشانه هایی از علایم تنفسی دارند خودداری شود و از افراد مشکوک به بیماری ۲ متر فاصله بگیرید.
۶. در مکانهای شلوغ و دربسته از ماسک استفاده کنید.
۷. از تماس با حیوانات اهلی و وحشی خودداری کنید.
۸. حتی الامکان از دست دادن ، روبوسی کردن و در آغوش گرفتن خودداری کنید.
۹. فرآورده های حیوانی را به صورت کاملا پخته استفاده کنید.