آموزش پزشکی

کنترل میزان نمک مصرفی

سدیم از لحاظ فیزیولوژیکی از مواد معدنی ضروری برای بدن می باشد و نقش مهمی در هموستاز فیزیولوژی بدن دارد مصرف سدیم با خطر بیماری های کرونیک بخصوص بیماری قلبی عروقی که بطور عمده از طریق تأثیر آن بر روی فشار خون می باشد در ارتباط است.بر اساس استانداردهای بین المللی مقادیر مرجعی برای یک فرد سالم بر اساس جنس و سن جهت مصرف نمک مشخص شده است که رعایت آن برای داشتن یک جامعه سالم لازم است. این مقادیر مرجع نیاز یک نوزاد از سن تولد تا شش ماهگی را کمتر از ۱ گرم روزانه برآورد نموده است از سن ۷ تا ۱۲ ماهگی حدود ۱ گرم روزانه از سن ۱ تا سه سالگی ۲ گرم روزانه ۴ تا ۶ سالگی ۳ گرم ۷ تا ۱۰ سالگی ۵ گرم و در افراد بالای ۱۱ سال این نیاز ۶ گرم نمک طعام در روز تخمین زده شده است.

لازم به ذکر است که هر گرم نمک از حدود ۴۰۰ میلی گرم سدیم تشکیل شده است. این مقدار نمک طعام با در نظر گرفتن نمک استفاده شده در طبخ غذا، سدیم موجود در مواد غذایی مصرف شده در طول روز و نمک سفره (نمکدان) می باشد بنابراین هر فردی با داشتن جداول مقادیر سدیم در مواد غذایی می تواند میزان سدیم مصرفی روزانه خود را که به طور غیر مستقیم به بدن می رسد محاسبه نموده و سپس مقدار نمک مصرفی روزانه خود جهت طبخ غذا و یا بصورت نمک سر سفره را برآورد کرده و با توجه به مقدار نیاز روزانه خود (براساس توضیحات بالا) مصرف روزانه نمک طعام خود را محاسبه نماید.بطور متوسط یک فرد سالم می تواند روزانه حدود ۸/ ۳ گرم نمک حدود نصف قاشق چایخوری نمک طعام مصرف نماید.

جهت کنترل میزان نمک مصرفی:

  • مواد غذایی زیر را در رژیم غذایی خود کاهش دهید فست فودها و غذاهای آماده – سوپ های آماده – غات صبحانه – گوشت های نمک سود و خشک شده – سوسیس و کالباس و سایر فرآورده های گوشتی – پنیرهای پیتزا و …
  • میزان نمک مصرفی در طبخ غذا و نمک سر سفره را کاهش دهید
  • از ادویه ها و سایر چاشنی ها نظیر تلخون ، آبغوره ، آبلیمو و … برای طعم دادن به غذا استفاده نمایید.
  • بر اساس جداول ترکیبات مواد غذایی ،غذاهایی را انتخاب کنید که کمتر از ۳/ ۰ گرم در هر ۱۰۰ گرم نمک داشته باشند. یا کمتر از ۷۵ میلی گرم سدیم در ۱۰۰ گرم

تحقیقات دانشگاه تورنتو ارتباط مثبتی بین نوشیدنی های شیرین شده با شکر و پرفشاری خون (افزایش ۱۰ %) را نشان داده است اما چنین ارتباطی بین غذاهای سالمی که حاوی مقادیری قند هستند نظیر میوه جات مشاهده نشده است لذا همانگونه که مواد غذایی پرنمک سبب پرفشاری خ ون می شود مواد غذایی شیرین صنعتی نظیر نبات،مربا،قند و شکر، نقل، انواع شیرینی، سوهان، گز و … نیز فشار خون را بالا می برد. بنابراین در بیماران مبتا به پرفشاری خون،رژیمی که سرشار از میوه ها و سبزی ها – غلات کامل – لبنیات کم چرب – حبوبا – مغزها و گوشت های سفید و کم چرب بوده بطور قابل توجهی سبب بهبود پر فشاری خون می گردد.

میزان سدیم موجود در ۱۰۰ گرم از مواد غذایی

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *