گفتگو با متخصص چشم بیمارستان رضوی درباره پیشگیری از یک بیماری شایع

چشم‌های ما دریچه دیدن زیبایی‌هاست و باید از این پنجره شیشه‌ای ظریف و حساس به نهایت تلاشمان مراقبت کنیم و علل اختلالات چشمی را بدانیم و تا می‌توانیم از رخ دادن آن‌ها جلوگیری کنیم. در همین رابطه شاید اصلا تا به حال این اصطلاح یعنی «آب سیاه» را نشنیده باشید. آب سیاه یکی از علل اصلی نابینایی دائمی است که بیش از 12 میلیون نفر در سراسر جهان به آن دچار هستند. در فرد مبتلا به گلوکوم، فشار مایع درون چشم افزایش می‌یابد و چشم آسیب می‌بیند. علائم این بیماری متفاوت است، اما می‌تواند شامل از دست دادن بینایی محیطی، تاری ناگهانی و درد چشم باشد. از آنجا که آب سیاه به صورت آهسته و تدریجی صورت می‌گیرد، بسیاری از مردم نمی‌دانند که بینایی آن‌ها در حال تحلیل است اما در عین حال، خوشبختانه با رعایت صحیح بهداشت چشم می‌توان از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد.
نام علمی این بیماری گلوکوم است و در تقویم میلادی، دوازدهم مارس به صورت جهانی به نام روز گلوکوم شناخته می‌شود تا افراد درباره این بیماری آشنایی کافی بیابند. این روز امسال با 21 اسفندماه مصادف شده و در این رابطه با دکتر محمدمهدی حاتمی، متخصص چشم و فلوشیپ گلوکوم بیمارستان رضوی به گفتگو نشسته‌ایم که شما را دعوت می‌کنیم در این گفتگوی پیشگیرانه میهمان ما باشید.

آقای دکتر، گلوکوم چه نوع بیماری است؟
در حقیقت گلوکوم دومین علت شایع نابینایی غیرقابل برگشت در دنیا محسوب می‌شود و اگر درست تشخیص داده نشود و درمان لازم صورت نپذیرد، منجر به نابینایی می‌شود. اصولا گلوکوم یا آن‌چه پیش‌تر به‌عنوان آب‌سیاه گفته می‌شده، به معنای آسیب غیرقابل بازگشت عصب بینایی است که معمولا در اثر فشار بالای چشم ایجاد می‌شود.

این فشار با فشار خون مرتبط است؟
این دو مقوله مجزاست. در واقع، این بیماری به این شکل است که به تدریج با افزایش فشار داخل چشم، عصب بینایی تخریب شده و دید فرد از نواحی محیطی و میدان بینایی چشم کم کم دچار تغییراتی می‌شود که غیرقابل بازگشت هستند و اگر درمان برای این موضوع آغاز نشود، کم کم منجر به نابینایی می‌شود.

و این بیماری علائم خاصی دارد؟
متأسفانه در بسیاری از موارد ابتلا به گلوکوم، هیچ علائم خاصی وجود ندارد چراکه دید مرکزی فرد تا مراحل انتهایی بسیار درگیر شده و در واقع، دید محیطی است که در حال تخریب است و به همین خاطر، بسیاری متوجه وقوع آن نمی‌شوند و خیلی دیر متوجه آن می‌شوند.

و توصیه شما در این رابطه چیست؟
توصیه ما این است افرادی که فاکتورهای خطر ابتلا به این بیماری را دارند حتما به طور منظم به چشم‌پزشک مراجعه داشته باشند.

و چه کسانی در معرض ابتلا به آن هستند و فاکتورهای خطر را دارند؟
یکی از این فاکتورهای خطر سن است. تقریبا افراد بالای 50 سال به طور کلی توصیه می‌شود که سالی یک بار به چشم‌پزشک مراجعه کنند. هم‌چنین کسانی که سابقه فامیلی در عیوب چشمی دارند و در خانواده و بستگان‌شان فرد مبتلا به گلوکوم وجود داشته نیز باید حتما با وسواس بیشتری نسبت به این قضیه توجه داشته باشند.
کسانی که به چشمشان ضربه خورده یا دچار بیماری‌هایی مثل التهاب‌های چشمی هستند یا جراحی‌های چشمی را داشته‌اند و کسانی که داروهایی مانند کورتون را طی مدت طولانی استفاده می‌کنند در خطر بالاتری نسبت به ابتلا به گلوکوم هستند.

خب، اگر برای فردی تشخیص ابتلا به این بیماری داده شود، چه اقداماتی باید صورت بگیرد؟
پس از تشخیص دقیق و درست، درمان است. در درمان این بیماری به روش‌های مختلفی تلاش می‌شود تا فشار چشم پایین آورده شود. در گام نخست با تجویز و مصرف داروهای مختلف این روند آغاز می‌شود و مرحله بعدی استفاده از لیزر است و در مراحل پیشرفته، با جراحی‌های خاصی سعی می‌کنیم تا فشار داخل چشم را کاهش دهیم و در حقیقت تمام تلاش ما در این روند درمانی این است که فشار چشم پایین آمده و مانع از تخریب بیشتر عصب بینایی شویم ولی متأسفانه عصب‌هایی که تخریب شده‌اند دیگر قابل برگشت نیستند و کلید اصلی موفقیت در درمان این بیماری، تشخیص زودرس و شروع به موقع درمان است.

روند تشخیص و درمان چه فرآیندی را دربردارد؟ خیلی طولانی است؟
خیر. در حقیقت، وقتی بیمار برای تشخیص گلوکوم مراجعه می‌کند، ابتدا توسط پزشک متخصص معاینه شده و برای اندازه‌گیری فشار چشم و عصب بینایی از دستگاه‌های خاصی استفاده می‌شود. سپس برای کامل‌تر شدن تشخیص، تجهیزاتی نیاز شامل دستگاه‌هایی مانند OCT نیاز است که ضخامت لایه‌های چشمی را با آن اندازه می‌گیریم که باید اذعان کنم که همه این دستگاه‌های پیشرفته در بیمارستان فوق تخصصی رضوی موجود است. پس از تشخیص اختلالاتی که منجر به آب سیاه می‌شوند، اگر بیمار نیاز به درمان لیزری یا جراحی‌های مختلف داشته باشد، می‌توانیم در همین مرکز و با بهره‌گیری از اتاق‌های عمل بسیار پیشرفته و تازه تأسیس این مرکز درمانی آن را به خوبی انجام دهیم.

تاریخ درج: ۱۳۹۷/۱۲/۱۴